Del!

Så snart våren har smeltet bort snøen, starter sykkeldagene ved Egge sykkelgård i nordre del av Trøndelag. Hvert år kommer skoleelever strømmende til Steinkjer for å lære seg å sykle trygt i trafikken. Trønderbilene har et kjært forhold til akkurat denne sykkelparken.

 

Trøndelag Fylkeskommune tok initiativ til sykkelgård-prosjektet i 2012 med god drahjelp fra avdøde Idar Ertsås, ildsjel og tidligere fylkessekretær i Trygg Trafikk. Trønderbilene meldte seg på spleiselaget sammen med Steinkjer kommune, Trygg Trafikk og Gjensidigestiftelsen for å bidra til en trygg læringsarena for unge syklister. I oktober 2016 ble sykkelparken offisielt åpnet. Siden har tusenvis av barn satt sine sykkelspor i gårdens gater.

 

Trygg læringsarena for myke trafikanter

Sykkelgården er et gatenett i miniatyr og ligger i tilknytning til skolene på Egge i Steinkjer. Den gir en trygg læringsarena for syklister og fotgjengere. Hvert år inviterer Fylkeskommunen alle 4.- og 5.-klassinger i Trøndelag hit for å lære hvordan man trygt og sikkert sykler i trafikken. Før klassene kommer, skal lærerne ha deltatt på kurs i regi av Trygg Trafikk. På selve sykkeldagen bistår to sykkelverter fra Trygg Trafikk med trafikkopplæringen. Elevene må ha med seg hjelm, men får låne sykkel. De øver seg først i ferdighetsløypa, for så å sykle etter trafikkreglene i gatenettet.

 

EGGE SYKKELGÅRD: Sykkelgården er populær blant 4.- og 5.-klassinger i Trøndelag. Også på ettermiddagene blir den flittig brukt av familier i nærområdet.

 

Sjiraffer uønsket i bussen

Trønderbilene organiserer skyss av skoleelevene og transporterer hundrevis av spente elever til og fra sykkelgården mellom april og september. Trønderbilene har laget et artig og lærerikt hefte som sjåføren presenterer for elevene før bussturen starter. Heftet inneholder små aktiviteter og viktige budskap angående trafikksikkerhet som elevene gjerne sysler med på turen. Trønderbilenes sjåfør understreker viktigheten av å bruke sikkerhetsbeltet, og poengterer at dersom bussen bråstopper i 80 km/t, vil man faktisk veie like mye som en sjiraff!

 

TRØNDERBILENE SKYSSER ELEVENE: Sjåfør Kai Aamot møter elevene med et smil og leverer ut Trønderbilenes hefte som forklarer hvordan du plutselig kan veie like mye som en sjiraff.

 

En sykkelgård for alle

Sykkelgården er et populært aktivitetsmål også for barnefamilier på ettermiddager og helgedager. Trønderbilene er stolt over å ha bidratt i et så stort og viktig prosjekt som først og fremst har fokus på barns sikkerhet i trafikken, men også fremmer fysisk aktivitet for både barn og voksne.

 

Gode tilbakemeldinger

To av de engasjerte sykkelvertene ved Egge sykkelgård er far og sønn Leirvik. Torstein er pensjonert undervisningsinspektør, mens Lars er ufør. De får meningsfylte dager ved å undervise elevene i trafikksikkerhet og finner mye glede i sykkeldagene på Egge.

– Vi får mange gode tilbakemeldinger fra skolene, og mange artige kommentarer fra elevene underveis, forteller Torstein Leirvik muntert.

De synes det er gøy å se mestringsfølelsen elevene får med blant annet balanse i ferdighetsløypa. Det gis ut mange «high fives» i løpet av våren og sommeren.