Del!

Yonas Weldekidan brukte kun tre måneder på utdanningen til bussjåfør. I juli stod han med bussertifikatet i hånda. I august gikk han rett inn i fast stilling hos Trønderbilene.

 

Som erfaren sjåfør, men uerfaren bussjåfør, troppet Yonas spent opp til sin første kjøretime for førerkort klasse D i april i år. Innen juli var omme, var både førerprøven bestått og yrkessjåførutdanningen for tunge kjøretøy (YSK) gjennomført. Derfra var veien til fast jobb kortere enn han kunne drømme om.

– Jeg er veldig glad for å jobbe som bussjåfør her hos Trønderbilene. Tidligere kjørte jeg taxi, men det var buss jeg var mest interessert i. Fra jeg sendte inn søknaden i begynnelsen av august, gikk det bare noen dager til begynte opplæring, forteller Yonas fornøyd.

 

LYKKELIG BUSSJÅFØR: Yonas Weldekidan er svært fornøyd med å ha fått fast sjåførjobb i Trønderbilene.

 

Lånekassen åpner dører

Lånekassen gir nå stipend og lån til bussjåførutdanningen som utvilsomt bidrar til at flere velger å ta «busslappen». Etter ordningen ble innført i august 2018, ble 628 personer tildelt støtte i løpet av det påfølgende året.

– Det kostet meg rundt 80.000 kroner å bli bussjåfør. Jeg hadde halvparten oppspart, resten lånte jeg hos Lånekassen, forteller Yonas.

Lånekassen tilbyr støtte til både 140 timers grunnutdanning for persontransport og førerkort klasse D dersom førerkortet tas i sammenheng med grunnutdanningen.

 

Bussjåfører attraktive på arbeidsmarkedet

Det er stort behov for å ansette flere bussjåfører hos Trønderbilene.

– Vi ansetter stadig nye sjåfører ved alle våre avdelinger i Trøndelag, Oppland og Hedmark. Statistiske beregninger viser at bussbransjen trenger 1000 nye sjåfører hvert år det neste tiåret. Det vil si at det er svært gode muligheter for jobb om man utdanner seg til bussjåfør nå, uttaler adm. direktør i Trønderbilene, Vidar Kjesbu.

Driftsleder i Trønderbilenes avdeling i Innherred, Elisabeth Wiik Moe, vektlegger arbeidsmoral, serviceinnstilling og norskkunnskaper når hun ansetter nye sjåfører.

– Yonas er positiv, sosial og smilende, og han har gjort en solid innsats for å kunne kommunisere godt på norsk. Med sitt blide vesen og gode verdier, egner han seg godt som bussjåfør. Nå jobber han på skolerute her i Trøndelag, forteller Wiik Moe.

 

TRIVES BAK RATTET: Yonas setter service høyt i jobben som bussjåfør. Alle passasjerer ønskes velkommen om bord med et smil.

 

Fint å være fersk i Trønderbilene

– Med den velkomsten som jeg har fått i Trønderbilene, er det i alle fall ikke noe problem å være fersk som bussjåfør. Alle er veldig hyggelige og hjelpsomme. Trønderbilene har veldig erfarne sjåfører som gjerne deler kunnskapen sin, skryter Yonas.

Neste steg for Yonas er å ta fagprøve i yrkessjåførfaget. Trønderbilene vil legge til rette for utførelsen og heie Yonas fram til bestått prøve.

 

Gjør som Yonas – søk på våre ledige stillinger, eller send inn en åpen søknad. Vi ser fram til å høre fra deg!

Har du ikke busslappen? Les hva som kreves for å bli bussjåfør.